Zavičajni muzej Varaždinske Toplice

zmvtZavičajni muzej Varaždinske Toplice osnovan je 1937. godine kao kompleksni muzej od strane magistra farmacije Josipa Čabrijana. Osnovu za osnivanje muzeja činili su prikupljeni  brojni arheološki antički nalazi lokaliteta Aquae Iasae ( rimske fibule, prsteni, numizmatički nalazi, zbirka keramičkih i staklenih fragmenata nalaza, fragmenti rimskih fresaka, fragmenti spomenika i sl.) kao i bogata prikupljena povijesna građa Varaždinskih Toplica poput slika i veduta Toplica, nacrta i skica kupališnih zgrada i objekata, raznih povijesnih nacrta, fotografija i sl. koje su svjedočile o bogatoj lječilišnoj tradiciji naselja Varaždinske Toplice. Zavičajni muzej Varaždinske Toplice smješten je danas u prizemlju Starog grada u središtu Varaždinskih Toplica.

Muzej danas sadrži bogatu arheološku, balneološku, etnografsku, kulturno-povijesnu, numizmatičku zbirku kao i likovni fundus. U sklopu Muzeja nalazi se i vrlo vrijedna tradicijska kuća iz 1801. godine u gradskom parku M. Ružičke Strozzi u kojoj se nalazi vrijedna prikupljena etnografska zbirka topličkog kraja. U sklopu Muzeja nalazi se i novi stalni arheološki postav muzeja otvoren za javnost 2011. godine u sklopu kojeg je uz ostale vrijedne arheološke eksponate izložena i originalna skulptura rimske božice Minerve iz 2. st. p. Kr. koja je bila otkrivena tijekom arheoloških istraživanja na antičkom lokalitetu Aquae Iasae u gradskom parku nedaleko od muzeja.

Zavičajni muzej Varaždinske Toplice obavlja stručne muzejske djelatnosti i provodi stručne aktivnosti koje su vezane uz očuvanje, dokumentiranje, prezentiranje, spašavanje i objavljivanje kulturne baštine vezane uz područje Grada Varaždinske Toplice. Muzej radi i na popularizaciji muzejske struke, a aktivno sudjeluje u svojoj sredini na stručnoj i znanstvenoj obradi cjelokupne baštine, kao i na aktivnoj zaštiti povijesno značajnih lokaliteta i područja značajnih za razvoj topličkog poznatog lječilišta i Grada Varaždinskih Toplica. Muzej redovito objavljuje znanstvene i stručne članke i spoznaje o muzejskoj građi i nalazima s područja Grada  u raznim stručnim zbornicima i časopisima u Hrvatskoj i Europi. U svojoj sredini muzej aktivno sudjeluje u kreiranju kulturne strategije i radi na svim važnim projektima  u Gradu vezanima uz zaštićenu kulturnu baštinu Grada Varaždinske Toplice.


EU