Održana novinarska konferencija i otvorena izložba “Izgubljeno – nađeno”

Izložba "Izgubljeno-nađeno" – prijedlog stalnog postava arheološke zbirke kastruma Kuzelin.

U petak, 11. rujna 2015. godine, u Muzeju Prigorja održana je novinarska konferencija za tisak te je otvorena izložba “Izgubljeno-nađeno” – prijedlog stalnog postava arheološke zbirke kastruma Kuzelin.

Na održanoj konferenciji za tisak predstavljen je projekt koji djelomično financira Europska unija iz Operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007-2013. Provedba projekta započela je 2014. godine, a završava 17. rujna 2015. godine.

Na početku konferencije za tisak prisutnima se obratio predsjednik Vijeća gradske četvrti Sesvete, gosp. Dražen Markota koji je izrazio iznimno zadovoljstvo provedbom projekta “Rođenje Europe” i rezultatima koje je u okviru projekta postigao Muzej Prigorja. Predstavljajući ga kao ustanovu koja je nezaobilazan dio kulturno – turističke ponude ovoga dijela Zagreba, gosp. Markota istaknuo je kako vjeruje da će nakon ovoga uslijediti i budući projekti sufinancirani od Europske unije.

Javnosti, medijima i uzvanicima potom se predstavio vodeći partner na projektu – Zavod za kulturu Slovenska Bistrica, u čije je ime govorila Martina Zanjkovič, koja je ukratko predstavila djelatnost Zavoda te aktivnosti, ciljeve i rezultate ostvarene tijekom provođenja projekta “Rođenje Europe”. Gospođa Zanjkovič prisutne je upoznala s načinom na koji je prekogranična suradnja ostvarena i kandidaturom zajedničkog projekta na natječaj Operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007- 2013.

Na spomenuto izlaganje nadovezala se gospođa Breda Kovač Retuznik, predstavnica Razvojne agencije Kozjansko iz Slovenije koja sudjeluje na provedbi planiranih aktivnosti kao partner na projektu. Gospođa Breda Kovač Retuznik iznijela je medijima rezultate rada na projektu i neke od ciljeva projekta – povezivanje muzejske i turističke djelatnosti, gradnja prepoznatljivih destinacija kulturnog turizma utemeljenih na arheološkoj baštini, te važnost interpretacije u komunikaciji arheološke baštine javnosti.

Planirane i realizirane projektne aktivnosti Muzeja Prigorja prisutnima su predstavili ravnateljica Morena Želja Želle i stručni voditelj projekta kustos Damir Fofić. U suradnji s vanjskim izvođačima, Muzej Prigorja tijekom provedbe projekta izradio je dio dokumentacije nužne za realizaciju stalnog postava – muzeološku koncepciju. Na temelju ove dokumentacije izrađeno je i idejno rješenje budućeg stalnog postava arheološke zbirke kastruma Kuzelin.

Muzej Prigorja predstavio je potom i tiskanu publikaciju “Studija zaštite i prezentacijskog potencijala arheološkog nalazišta Kuzelin i bliskih arheoloških nalazišta”. Za potrebe studije obavljeno je i 3D lasersko skeniranje kulturnog krajolika oko arheološkog nalazišta Kuzelin, 3D lasersko skeniranje kaštela Blaguša, geofizička istraživanja lokaliteta Staro Selo u Blaguši te digitalizacija postojeće dokumentacije arheoloških istraživanja na temelju koje su izrađene moguće rekonstrukcije pojedinih arheoloških lokaliteta.

Prisutnima su prezentirani i rezultati arheološkog iskopavanja lokaliteta Kuzelin, a uz njih i rezultati obavljenih nedestruktivnih istraživanja – geofizička istraživanja i 3D lasersko skeniranje cijelog lokaliteta. Istraživanja su provedena radi prikupljanja novih podataka o lokalitetu, te razvoja strategije za očuvanje i daljnje oživljavanje ove izuzetne arheološke baštine.

Uz navedeno, u Muzeju Prigorja tijekom projekta održana su dva predavanja o arheološkome lokalitetu Kuzelin predavača dr.sc. Vladimira Sokola, dugogodišnjeg ravnatelja Muzeja Prigorja i voditelja arheoloških istraživanja na Kuzelinu, koji je zaslužan i za otkriće lokaliteta. Drugom predavanju dr.sc. Vladimira Sokola kao predavač pridružio se i Damir Fofić s prezentacijom rezultata ovogodišnjih istraživanja.

Muzej Prigorja najavio je i održavanje “Dana otvorenih vrata Kuzelina” u ponedjeljak 14. rujna 2015. godine, s programom četiriju tematski različitih interaktivnih doživljajnih radionica, namijenjenih širokoj javnosti, a osobito djeci osnovnoškolskog uzrasta.

Prisutnima se nakon toga obratio gosp. Veljko Mihalić iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba koji je istaknuo kako je Gradski ured realizaciju ovog projekta podržavao od početka, smatrajući je značajnom za arheološku baštinu Kuzelina i za njezinu prezentaciju u okviru stalnog postava u Muzeju Prigorja.

Nakon završetka konferencije za tisak u prostoru Muzeja otvorena je izložba “Izgubljeno – nađeno” – prijedlog stalnog postava arheološke zbirke kastruma Kuzelin. Na izložbi koja je realizirana na temelju idejnog rješenja, prikazano je idejno rješenje adaptacije muzejske zgrade za potrebe stalnog postava, odabrani dio muzejske zbirke koju čine arheološki nalazi s Kuzelina te moguće rekonstrukcije izgleda arheološkog nalazišta Kuzelin i drugih značajnih lokaliteta s područja Sesvetskog prigorja.


EU