Snimanje HRT-ove emisije „PUTEM EUROPSKIH FONODOVA“

hrt-snimanje-emisije01

Dana 19. 07. 2016. godine u Varaždinskim Toplicama na poznatom arheološkom lokalitetu Aquae Iasae održalo se snimanje tv emisije pod nazivom „PUTEM EUROPSKIH FONDOVA“.

Svrha snimanja TV emisije koja će se na nacionalnoj televiziji HRT emitirati tijekom mjeseca rujna 2016. g. bila je kvalitetna prezentacija i promocija rezultata provedenog europskog prekograničnog projekta  pod nazivom „Ponovo probuđena arheološka nalazišta suvremena interpretacija baštine kao temelj kulturnog turizma„.

Tijekom 2014. i 2015. g. u europskom projektu sudjelovali su Zavod za kulturo Slovenska Bistrica, Razvojna agencija Kozjansko, Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica, Muzej Prigorja i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice.

U spomenutom europskom projektu istraživana, prezentirana, interpretirana i revitalizirana je rimskodobna antička civilizacija sljedećih arheoloških lokaliteta: u Republici Sloveniji Ančnikovo gradišče, arheološki park Rifnik, arheološki park Ajdovski gradec, a u Republici Hrvatskoj arheološka nalazišta Kuzelin i Aquae Iasae.

Svi partneri u projektu radili su na istraživanju, edukaciji, te popularizaciji i interpretaciji  arheološke baštine da bi u konačnici razmijenili dobivene rezultate, znanja, vještine i iskustva. Novo stečena znanja i informacije na cijelom projektnom području prenijeta su na planirane ciljne skupine i dobiveno je novo zajedničko kulturno-turističko i baštinsko područje s ciljem razvoja što kvalitetnijeg kulturnog turizma.

Iskustvo svih partnera pokazalo je, da je to najbolji put i vid edukacije kao i popularizacije kulturno-povijesne baštine u cilju razvoja kulturnog i kontinentalnog turizma.

Tijekom snimanja tv emisije na arheološkom nalazištu Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama sljedeći partneri iznijeli su svoja iskustva i dojmove vezane na provedbu eu projekta: Martina Zanjkovič (Zavod za kulturo Slovenka Bistrica), Breda Retuznik (Razvojna agencija Kozjansko), Morena Zelle (Muzej Prigorja) i Spomenka Vlahović (Zavičajni muzej Varaždinske Toplice).

U ime svih projektnih partnera zahvaljujemo se na uspješnoj prezentaciji eu projekta kao i suradnji, te pomoći novinaru gospodinu Mislavu Brckom  i tv ekipi emisije „Putem europskih fondova“.

 


EU