Sudjelovanje na DIONIZIJSKIM SVEČANOSTIMA u Šćitarjevu – arheološki park Andautonija

dsc_7643

10. 9. 2016. godine (subota) građani grada Varaždinskih Toplica u pratnji gradonačelnice Grada Varaždinske Toplice Goranke Štefanić i službenika grada, a u organizaciji Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice sudjelovali su na DIONIZIJSKIM SVEČANOSTIMA u Šćitarjevu – arheološki park Andautonija na poziv „Udruge za očuvanje baštine Andautonija“.

Uz ravnateljicu Muzeja Spomenku Vlahović u službenom programu predstavljanja antičke bogate povijesti Varaždinskih Toplica sudjelovali su članovi udruge motokluba Aquabikers iz Varaždinskih Toplica, članice Društva naša djeca Varaždinske Toplice, učenici Osnovne škole Ivana i Antuna Kukuljevića Sakcinskog iz Varaždinskih Toplica i direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Varaždinske Toplice Lana Husnjak.

U svečanoj povorci Šćitarjevom predstavljena je LEGIJA GEMINA XIIII  i bogata rimska povijest antičkog naselja Aquae Iasae. U rimskom taboru i amfiteatru u svečanom dijelu otvaranja programa izveden je scenski prikaz prinašanja žrtve božici Dijani-Luni kojeg su izvele volonterke Grada Varaždinske Toplice uz ravnateljicu Muzeja i direktoricu Turističkog ureda na temelju arheološkog otkrića mramornog kipa božice Dijane-Lune koji je otkriven prilikom arheoloških istraživanja u antičkom lokalitetu u sloju sjeverno od rimskog izvorišnog bazena na antičkom forumu.

U poslijepodnevnom terminu programa održana je prigodna radionica za djecu u arheološkom parku Andautonija  pod nazivom „ Edukativna radionica“.

Spomenuta muzejska radionica nastala je u sklopu provedbe EU projekta koji je djelomično financirala Europska unija iz EFRR fondova u okviru Operativnog programa Slovenija- Hrvatska projekta pod nazivom „Ponovo probuđena arheološka nalazišta-suvremena interpretacija baštine kao temelj kulturnog turizma“ tijekom 2014.-2015. g. Cilj radionice bio je da djeca na moderan i zanimljiv način upoznaju na temelju posebnih muzejskih edukativnih listića i materijala rimsku povijest antičkog naselja Aquae Iasae. Provedbom prigodnog programa prezentirana je svim posjetiocima arheološkog parka bogata kulturna baština Grada Varaždinskih Toplica i Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.

Ovim putem želimo se u ime Muzeja Varaždinske Toplice i svih sudionika zahvaliti Gradu Varaždinske Toplice na omogućivanju odlaska u Šćitarjevo i u arheološki park Andautoniju   na poziv Udruge za očuvanje baštine Andautonija i zahvaliti svim volonterima Grada Varaždinske Toplice koji su sudjelovali u službenom programu predstavljanja.

 

 

 


EU