U organizaciji Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice održana Edukativna radionica

clanak-edu-radionica-rodenje-europe-03

U sklopu projekta akronima „Rojstvo Evrope“ koji djelomično financira Europska unija iz EFRR fonda u okviru Operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007.-2013., u subotu 13.12.2014. godine., održana je Edukativna radionica u prostorijama Hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama.

Edukativna radionica je projektna aktivnost u sklopu projekta akronima „Rojstvo Evrope” i njezin glavni cilj je približiti povijest topličkog kraja i prezentirati najmlađoj populaciji antičku kulturnu baštinu. U tu svrhu je Ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović, osmislila Edukativnu radionicu koja će interpretacijom duha antičkog vremena zahvaljujući lokalitetu „Aquae Iasae”, postati kulturno-turistički proizvod Varaždinskih Toplica.

Zadatak radionice bio je njezinim sudionicima omogućiti uvid u antički svijet i običaje kroz izričaj raznim likovnim tehnikama, a time i pojačati interes za popularizacijom kulturne baštine. Sudionici su se upoznali s replikama rimske obuće, s rimskom kulturom oblačenja, antičkom arhitekturom te s rimskom vojnom opremom. Shodno prezentaciji, učenici lokalnih škola, različitim likovnim tehnikama oslikali su na osebujan način, i time zabilježili fragmente antičke povijesti Varaždinskih Toplica, što je rezultiralo mnogobrojnim, kreativnim radovima. Po završetku radionice prezentirana je antička kuhinja sa specijalitetima pripremljenim za 150 sudionika radionice, po originalnoj rimskoj recepturi.

Sudionici Edukativne radionice bili su učenici OŠ Ivan i Antun Kukuljević i OŠ Svibovec, područne škole PŠ Petkovec, PŠ Gornja Poljana i PŠ Drenovec u pratnji roditelja, učitelja i profesora.

Uz djelatnike Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice, radionici su prisustvovali i predstavnici projektnih partnera Zavoda za kulturo Slovenska Bistrica iz Slovenije i Muzeja Prigorja Sesvete.

Projekt akronima „Rojstvo Evrope“ djelomično financira Europska unija iz EFRR fonda u okviru Operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007.-2013., i to je zajednički prekogranični projekt Slovenije i Hrvatske koji okuplja 5 partnera: Zavod za kulturo Slovenska Bistrica, Razvojnu agencijo Kozjansko, Zavod za kulturo šport turizem in mladinske dejavnosti Sevnica, Muzej Prigorja Sesvete i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice.

Cilj projekta je pomoću regionalne i prekogranične suradnje povezati lokalno poznata arheološka nalazišta smještena na prekograničnom području, na slovenskom teritoriju: Ančnikovo gradišče nad Jurišnjo Vaso na Pohorju, Rifnik pri Šentjurju, Ajdovski gradec nad Vranji pri Sevnici, a u Hrvatskoj Kuzelin kod Donje Glavice i arheološki park Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama. Povezivanjem i prezentacijom navedenih arheoloških lokaliteta potiče se razvoj kulturnog turizma.

Rojstvo Evrope – brošura o edukativnoj radionici


EU